HEERLEN - Op vrijdag 1 december organiseert Wereld Aids Dag Limburg in samenwerking met hiv vereniging, Buddyzorg Limburg en COC Limburg een vol programma in Heerlen onder de titel “Nog van deze tijd?!”. In de week in aanloop naar Wereld Aids Dag wordt de vlag met het rode lint – internationaal symbool van Wereld Aids Dag – overhandigd aan de Provincie Limburg en Gemeenten Heerlen, Weert en Eijsden-Margaten. De gemeenten zullen ook de vlag hijsen op vrijdag 1 december.
Wereld Aids Dag is een initiatief van medewerkers van de WHO (World Health Organisation) en werd voor het eerst gehouden in 1988. Op deze dag wordt stilgestaan bij de strijd tegen aids. Daarnaast is het een dag om op te roepen tot meer solidariteit met mensen die leven met hiv of aids. In Nederland leven naar schatting 24.000 mensen met hiv, waarvan 1.060 in Limburg. In 2021 werden 427 nieuwe diagnoses gesteld. En uit onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat in 2020 het ervaren stigma rondom hiv ten opzichte van 2007 gedaald is, maar het stigma in de zorg juist gestegen is. Ook ervaren mensen met hiv nog in grote mate een stigma in de media. Wereld Aids Dag is daarom nog zéér van deze tijd.
Het programma op 1 december wordt geopend met een gelegenheid voor deelnemers om gezamenlijk te eten bij De Twee Gezusters. Dit wordt gevolgd door een bezinningsdienst in de Theresiakapel. De dienst is een jarenlange traditie op Wereld Aids Dag. Tijdens de dienst wordt stilgestaan bij dierbaren uit heden en verleden.
Na afloop van de bezinningsdienst zal er een lezing en panelgesprek plaatsvinden in SCHUNCK Bibliotheek over zelfstigma bij mensen met (chronische) ziekten onder de titel “waarom zou je jezelf schamen voor je ziekte?!”. De lezing zal gegeven worden door Prof. dr. Arjen Bos (Open Universiteit). Na de lezing is er een panelgesprek met Prof. dr. Arjen Bos, Armand Winthagen (directeur Toon Hermanshuis Parkstad) en een ervaringsdeskundige.
Na afloop van het programma zal er een afsluitende borrel in Café Tess plaatsvinden. Tijdens de borrel is er de gelegenheid voor de bezoekers van het programma om na te praten. Het volledige programma op vrijdag 1 december is vrij toegankelijk voor iedereen.