ROERMOND - Ondanks dat Digibende-vestiging Roermond net de deuren heeft geopend, is het café al gezellig druk. Verschillende deelnemers staan rond een poeltafel te kletsen en aan een tafeltje zijn een jongen en een meisje verwikkeld in een schaakspel. Ze worden indringend bekeken door Anya Taylor-Joy, hoofdrolspeelster in de schaakserie The Queen’s Gambit, die op een groot poster aan de wand prijkt. Verderop in het pand, bij de verschillende ICT-onderdelen, zijn jongeren druk bezig met programmeren, games designen en robots bouwen.


Digibende is een ontwikkelcentrum voor jongeren waarbij het om verschillende redenen niet lukt om naar school te gaan. Er zijn verschillende vak-onderdelen, zoals programmeren, VR, muziek en mechatronica. Ook zijn er pedagogen en orthopedagogen aanwezig die de jongeren kunnen ondersteunen als dit nodig is. En niet te vergeten: om te zorgen dat de deelnemers genoeg bewegen, is er een hippe gym inclusief personal trainer. De jongeren die bij Digibende komen, zijn vaak hoogbegaafd of hebben autisme, zoals Aiden. “Ik heb heel veel diagnoses, onder andere autisme en ADD. De rest weet ik eigenlijk niet eens meer.” Maar die diagnoses beletten Aiden niet om ingewikkelde applicaties te programmeren. Iedereen kent wel de grappige ‘gifjes’ die je af en toe via WhatsApp doorgestuurd krijgt. Aiden heeft een programmaatje geschreven waardoor de mini-animaties kunnen bewegen op muziek. Vakspecialist Stefen, die de jongeren op het onderdeel programmeren begeleidt, benadrukt dat er onder deze grappige toepassingen complexe programmeercodes schuilgaan. “Hiervoor moet je beter kunnen programmeren dan de gemiddelde systeembeheerder.” Verderop bouwt Niels zijn eigenvliegtuig-game. Een geblokt vliegtuigje, à la Minecraft, suist door de lucht en als speler moet je tegemoetkomende obstakels ontwijken. Niels vindt het leuk om zijn eigen game te spelen: “Het is zo gaaf om te zien dat alles wat je geprogrammeerd hebt ook echt werkt. Het lukt me lang niet altijd om mijn eigen game te winnen” voet hij er lachend aan toe. Trots laat hij een computerscherm vol programmeercode zien. “Dit zijn de codes achter de game Heb ik allemaal zelf geschreven!”

Ondertussen schelt er een heftige drumsolo door het pand aan de Mariagardestraat. Noa moet even zijn energie kwijt achter het drumstel zodat hij daarna, met hernieuwde concentratie weer verder kan met zijn Pokémon zoekmachine: “Als je de naam van je favoriete figuur intypt, haalt deze software die ergens van het internet op. Je kunt dan ook de kleur van het poppetje veranderen of er zelfs een game mee spelen.”

De gedachte achter Digibende is dat het een gemiste kans is als jongeren die thuis komen te zitten zich niet ontwikkelen. Bovendien is vaak te zien dat thuiszittende jongeren vereenzamen; bij het wegvallen van school valt namelijk vaak ook hun hele sociale leven weg. Denk aan schoolreisjes, verjaardagsfeestjes en sportdagen. Jongeren kwijnen daarom dikwijls weg en zitten alleen nog achter de game computer. Maar waar veel gamen als probleem wordt gezien, gebruikt Digibende deze interesse juist om het vuurtje bij zo’n jongere weer aan te wakkeren. Want jongeren die geïnteresseerd zijn in gamen, krijg je snel enthousiast om zelf zo’n spel te bouwen. Vaak stromen jongeren na een tijd Digibende ook weer terug naar school. Niels bijvoorbeeld, gaat er binnenkort weer aan beginnen. “Bij Digibende ben ik weer lekker in mijn vel gaan zitten. Daarom durf ik het wel weer aan om een paar dagen in de week naar school te gaan. Ik ga dat de komende tijd combineren met Digibende. Ik heb er eigenlijk wel weer zin in om naar school te gaan, dan kon ik me voor Digibende niet voorstellen.”

Aanmelden voor Digibende kan via de website: digibende.nl