HEERLEN - Op 29 maart vindt de slotbijeenkomst van het burgerberaad plaats. Tijdens vier bijeenkomsten in de afgelopen paar weken hebben 136 gelote inwoners adviezen over het thema leefbaarheid opgesteld. In groepjes hebben zij aandacht besteed aan verschillende deelonderwerpen zoals veiligheid en communicatie. Aanstaande zaterdag presenteren zij hun adviezen en wordt er vervolgens gestemd welke adviezen worden opgenomen in hun Burgeradvies. De burgemeester neemt tijdens deze slotbijeenkomst het Burgeradvies in ontvangst en deelt deze met de gemeenteraad. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 16 april wordt besloten met welke adviezen de gemeente aan de slag kan.

Burgemeester Roel Wever:
'Ik heb het proces van het burgerberaad gevolgd en ik ben onder de indruk van de betrokkenheid en deskundigheid van onze inwoners. Ik kijk ernaar uit hoe wij, als gemeente, de adviezen in de praktijk gaan brengen.’


Succesvolle bijeenkomsten

Tussen de startbijeenkomst op 11 januari en de slotbijeenkomst op 29 maart hebben drie succesvolle bijeenkomsten plaatsgevonden waarbij de deelnemers hebben gepraat over hun eigen ervaringen die betrekking hebben op de verschillende deelonderwerpen. Naast de gesprekken die de deelnemers onderling hebben gevoerd, gingen zij het gesprek aan met inspiratoren die zij zelf hebben aangedragen. De inspiratoren waarmee zij in gesprek gingen, waren deskundigen uit verschillende sectoren bijvoorbeeld een externe bouwadviseur, de wijkagent van Heerlen-Centrum, ambtenaren die gaan over openbare ruimte, communicatie of veiligheid en een specialist op het gebied van buurtinitiatieven. Hierdoor hebben zij nieuwe inzichten gekregen over de verschillende deelonderwerpen die zij meenamen bij het formuleren van hun adviezen.

Maria Abd Almuti, deelnemer van het burgerberaad: ‘Ik vond het burgerberaad echt een prachtig initiatief! Het was mooi om te zien hoe mensen van verschillende wijken, achtergronden en leeftijden samen kwamen en hoe er oprecht werd geluisterd naar ieders stem.’

De adviezen

Het burgerberaad is verdeeld in twaalf werkgroepen waarbij iedere werkgroep advies geeft over één deelonderwerp zoals saamhorigheid en eenzaamheid, veiligheid, hulpvraag, voorzieningen en openbare ruimte. Iedere werkgroep geeft één advies dat kan bestaan uit vijf beslispunten. De verschillende groepjes presenteren komende zaterdag deze adviezen aan alle deelnemers en aan een aantal panels. Deze panels worden gevormd door een aantal raadsleden en inwoners uit Heerlen. Zodra deze presentaties hebben plaatsgevonden, vindt er een stemronde plaats en bepalen de deelnemers welke adviezen worden opgenomen in het Burgeradvies. Burgemeester Roel Wever neemt, namens de gemeenteraad, het Burgeradvies bij de slotbijeenkomst in ontvangst.

Het vervolg

De adviezen worden voor de raadsvergadering op 16 april geagendeerd. Vervolgens is het de bedoeling dat er dit jaar nog wordt gestart met het uitvoeren van de adviezen. Een aantal deelnemers van het burgerberaad vormen een monitor- / klankbordgroep en volgen het proces rondom het opvolgen en uitvoeren van de adviezen.