Voor de herstructurering is een Nota van Uitgangspunten opgesteld waarin drie gebieden zijn vastgelegd waar op verschillende manieren gewerkt gaat worden. In het ‘herstructureringsgebied’ worden de woningen gesloopt omdat ze niet langer bijdragen aan de leefbaarheid. Er komt dan ruimte voor nieuwe woningen en dat maakt de wijk toegankelijk. De woningen in het ‘renovatiegebied’ worden verbeterd. Zo ontstaat in dit deel van de buurt een goed woon- en leefklimaat met bewoners die bijdragen aan de gemeenschapszin. Het midden van het gebied is het ‘nieuwbouwgebied’. Daar is volop ruimte voor nieuwbouw. Uiteindelijk worden onder meer levensloopbestendige woningen toegevoegd en woningen met een hogere huur.
Historische identiteit
Wim Hazeu, bestuurder Woonpunt: “De Kasteelbuurt heeft een waardevolle historische identiteit. Dat brengt een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee. Bij de renovatie houden we rekening met het verleden, zodat het unieke karakter van de Kasteelbuurt behouden blijft. Met de bouw van nieuwe woningen voegen we ook een eigentijdse dimensie toe.”
Samenwerken
In de Kasteelbuurt wordt niet alleen gewerkt aan de woningen. Een andere inrichting van de buurt en de verbinding met de Parkstadroute moeten het gesloten karakter doorbreken. Wethouder Marco Peters van Herstructurering: “We zetten in op een verbetering van de sociale en fysieke kwaliteit van de woon- en leefomgeving van de Kasteelbuurt, bouwen met respect voor historische elementen en maken er een sociaaleconomisch gemengde buurt van. Beide organisaties leveren een bijdrage vanuit hun eigen rol aan de verbetering van de Kasteelbuurt.”