Vorige week stuitten de archeologen van ADC ArcheoProjecten tijdens het onderzoek op het Raadhuisplein op een opmerkelijke kuil vol overblijfselen van de eerste nederzetting in Heerlen. Uit de vorm van de sporen en het gevonden materiaal blijkt dat het gaat om een graf uit de Romeinse tijd. In het graf werden persoonlijke spullen en aardewerken servies met zijn naam erop gevonden.
Identiteit bekend
Gespecialiseerde archeologen hebben vastgesteld dat het toebehoorde aan een Romeinse soldaat genaamd Flaccus. Dit is te herleiden uit de afkorting FLAC, die gekerfd is in een kommetje dat in het graf werd aangetroffen. Naast het kommetje vonden de onderzoekers ook een bronzen huidschraper en vier verschillende borden. Het aardewerk, dat uit Italië afkomstig is, bevestigt dat Flaccus een Romeinse soldaat was. Het is een unieke vondst omdat het niet alleen het oudste Romeinse graf in Heerlen is, maar ook omdat er nooit eerder een naam bekend was.
Verhaal van Heerlen
Het Raadhuisplein, gelegen nabij de historische wegen Via Belgica en Via Traiana, was een belangrijke locatie midden in de Romeinse nederzetting Coriovallum, het Heerlen van die tijd. De recente vondsten bieden nieuwe inzichten in de bewoningsgeschiedenis van de stad. Het plein is een unieke plek waar 2000 jaar geschiedenis samenkomen en het volledige verhaal van Heerlen stukje bij beetje wordt blootgelegd.
Het archeologisch onderzoek op het Raadhuisplein gaat nog door tot volgende week. Deze bijzondere ontdekkingen dragen bij aan een dieper begrip van het rijke verleden van Heerlen en haar Romeinse oorsprong.