HEERLEN - Heerlen zet een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Heerlen heeft besloten de Circulaire Agenda 1.0 en bijbehorende Circulaire Routekaarten vast te stellen. Hiermee geeft de gemeente invulling aan de ambitie om in 2050 100% circulair te zijn en in 2030 al 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.
Circulair, tenzij
De Circulaire Agenda biedt een helder beleidskader om circulair werken te integreren in bouw- en infrastructuurprojecten. Met het motto ‘circulair, tenzij’ worden circulaire mogelijkheden altijd onderzocht en uitgevoerd, mits haalbaar binnen de gestelde kaders van tijd, kwaliteit en kosten.
Wethouder circulariteit Casper Gelderblom: "De bouwsector heeft een enorme impact op het gebruik van grondstoffen en CO2-uitstoot. Door ons als gemeente te richten op circulaire gebiedsontwikkeling en infrastructuur, geven we niet alleen het goede voorbeeld, maar maken we ook werk van een duurzame toekomst voor Heerlen. Deze agenda en routekaarten zorgen voor concrete circulaire stappen wat perfect past binnen het Heerlens Verduurzamingsoffensief."
Samenwerking en meetbaarheid
De Circulaire Agenda bevat Key Performance Indicators (KPI’s) waarmee de voortgang van de circulaire transitie wordt gevolgd. Deze indicatoren gaan gefaseerd in werking en bieden inzicht in de impact van projecten op het gebied van circulariteit. Daarnaast zijn de routekaarten ontwikkeld in samenwerking met aannemers, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Dit zorgt ervoor dat de plannen aansluiten bij de praktijk en breed gedragen worden.
Actie in de praktijk
Om de circulaire transitie te laten slagen, is samenwerking essentieel tussen de gemeente, verschillende marktketens en sectoren, en de Heerlenaren zelf. De circulaire routekaart fungeert hierbij als een kompas dat niet alleen onze doelstellingen en acties zichtbaar maakt, maar ook bespreekbaar. Dit instrument brengt focus en richting in de samenwerking binnen de stad en regio. Zo sluit Heerlen aan bij initiatieven zoals het Uitvoeringsprogramma Parkstad Circulair, waarin regionale doelstellingen en tijdslijnen zijn vastgelegd. Daarnaast werken we met partners binnen het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie (ECCBT), een Euregionaal consortium dat circulariteit in de bouwsector versnelt. Ook lokaal worden stappen gezet, zoals de realisatie van het Circulair Ambachtscentrum samen met Rd4, dat nieuwe mogelijkheden biedt voor hergebruik en recycling in onze stad.
Ook wordt onderzocht hoe de circulaire werkwijze meerwaarde kan toevoegen aan opgaven zoals onderwijshuisvesting en woningbouw.