HEERLEN - U woont in een ouder huis dat u energiezuinig wil maken. Waar begint u? En wat werkt wel en wat valt misschien tegen in de praktijk? Op 2 en 9 november openen een aantal eigenaren van huizen die energiezuinig zijn gemaakt deuren hun deuren. Dan kunt u ter plekke vragen stellen en u laten informeren. Een van die huizen is het 100 jaar oude Parapluiehuis van Guido Wilmes. Zijn tip: “Meld je aan voor de Nationale Duurzame Huizen Route. Dat is een online platform waarop huiseigenaren hun keuzes én ervaringen met elkaar delen. Er zit altijd wel iemand tussen, die jou goed vooruit kan helpen.” Aanmelden kan via: duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

Ook met een beperkt budget kan veel

Voor Guido is het verduurzamen van zijn Parapluiehuis uit 1918 een sport geworden. “Toen wij het pand in ons bezit kregen, was het allesbehalve energiezuinig. Het was niet geïsoleerd. Alle ramen waren van enkel glas. En overal stonden gaskachels. Wij willen zo veel mogelijk zelf doen om de wereld zo goed mogelijk door te geven aan onze kinderen. Maar omdat er zo veel moet gebeuren en wij maar een beperkt budget hebben, wil ik ook het maximale uit onze investeringen halen. Dat vraagt extra zoekwerk. Ik koop daarom veel tweedehands.
Marktplaats staat bijvoorbeeld vol gebruikte zonnepanelen. Het isolatiemateriaal dat wij hebben gebruikt, komt uit een restpartij. En ook de vloeren zijn tweedehands en gratis opgehaald. Deze route neemt misschien meer tijd in beslag, maar maakt verduurzamen voor ons goedkoper én leuker. Door het hergebruik van bestaande producten en materialen verkleinen we tegelijkertijd onze ecologische footprint. En juist dát vinden wij ontzettend belangrijk.”

Maximaal rendement

Guido opent met plezier de deuren van zijn huis voor iedereen die op zoek is naar tips en inspiratie. “Vorig jaar hebben we het pand van het gasnet gehaald. Het wordt verwarmd én gekoeld door een warmtepomp. Deze investering heeft mij heel wat voorbereiding gekost, maar het resultaat pakt goed uit. Die kennis wil ik graag delen. Dat is ook de reden waarom ik meedoe met de Duurzame Huizen Route. Ik leer van andere huiseigenaren en anderen leren van mij. Want niet alle duurzame maatregelen maken overal hun verwachtingen waar.

In ons huis met plafonds op ruim 3,5 meter werkt infraroodverwarming bijvoorbeeld niet. Erg tevreden ben ik dan weer over de sedumdaken die wij hebben aangelegd. Een groen dak houdt water vast, waardoor bij zware buien minder water in het riool terechtkomt. Het houdt het huis lekker koel in de zomer en zorgt ervoor dat de zonnepanelen meer kunnen opleveren. En er zijn mooie subsidies voor waar iedereen in Heerlen gebruik van kan maken. Ik zeg, kom kijken in ons huis en doe er je voordeel mee.”

Doe ook mee

Heeft u zelf ook uw woning verduurzaamd en wilt u uw ervaringen delen met anderen? Of zoekt u juist informatie over het isoleren of aardgasvrij maken van een woning? Over warmtepompen, het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw, wateropvang en meer? Op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren het hele jaar door hun ervaringen over de stappen die zij hebben gezet.